Гурково – Трявна – Дряново – Боженци – Етър

ГУРКОВО – ТРЯВНА – ДРЯНОВО – БОЖЕНЦИ – ЕТЪРА – Кабиленски манастир
04.04 -05.04.2020 г
98 лв

„В ОБЯТИЯТА НА БАЛКАНА”

1 день
  7:00 ч    Отпътуване
  9:00 ч    Гурково.(180 км) Разглеждане на първия в Европа  МУЗЕЙ НА МАГАРЕТО – етнографски и исторически музей в Гурково, създаден във връзка с традиционното Био рали, донесло популярност на община Гурково.
10:30 ч     Трявна /60 км/– град, обвит в зеленине в подножието на Тревненския дял на Стара планина, в долинноото разширение на Тревненска река, запазило самобитната култура и занаяти на възрожденска България. Все още пази горди спомени от победите на хан Крум над византийския император Никифор през 811 г. и поражението на римския император Исак II Ангел от българските царе Асен и Петър през 1190г.
Това е един от центровете на българското възражение, иконопис, дърворезба, дюлгерство,  църковни и националноосвободителни боеве. Запазени къщи с ренесансова архитектура и произведения на школата за тревненските майстори.
Площадът с часовникова кула е символ на града, построена през 1814 г., височината му е 21 м, църквата „Св. Арх. Михаил, улица на занаятите и сувенирите, Даскаловата къща – музей на дърворезбите по таваните. Друг емблематичен символ на града е Хъмпбек мостът, построен през 1845 г. По желание посещение и на Музея на иконите и Музея на азиатското изкуство.
Свободно време
14:30 Отпътуване за Дряново / 18 км / – родното място на известния строител Колю Фичето, изградил стотици сгради, мостове, църкви, кула и чешма. Посещение на музея Колю Фичето, ренесансова жилищна сграда с етнографска изложба, църквата Св. Никола – дело на майстора Коло Фичето Свободно време. Нощувка. / Първия ден около 260 км /

2 ден
08:00 Закуска и отпътуване към Дряновския манастир „Св. Архангел Михаил ”/ 10 км / е основан през XII г. по времето на цар Калоян и от векове е един от центровете на развитие на българската християнска култура. От 1971 г. е част от 100 национални туристически обекта. В него е открито едно от първите преброявания „История  славянобългарская”. По желание, посещение на пещерата „Бачо Киро“ – първата облагородена пещера в България. 4-етажен лабиринт от 3600 м. Сътворението й, според геоморфни проучвания, е продължило 1800 000 години. За туристи, добре поддържана част от 700 m.
12:00 Отпътуване за село Боженци / 25 км /, създадено от Божана – съпругата на убития болярин от Велико Търново при превземането на града от турците през XIV век. Благодарение на нейното начинание част от семейството на болярите успяха да се измъкват от града и се скрият в дълбоките и недостъпни места на Балкана. Ренесансовата архитектура е запазена при изграждането на къщи – с дървена облицовка и покрита с каменни плочи. Селото е обявено за архитектурен резерват през 1964г

Свободно време

15:30 Отпътуване за Етъра / / 30 км / – Архитектурно-етнографски комплекс, в който са в действие експонати, създадени под формата на село през 1964 г., първият музей на открито. Малки улички, павирани с плочи и калдъръмени каменни везни, часовникова кула, стари къщи ще пресъздадат за вас живота и архитектурата на Ренесанса в България.

17:30 отпътуване за Поморие. По пътя, ако е възможно, посетете манастира Кабиленски, за който легендите ни разказват, че през IV-V век, по времето на римския император Константин Велики, тук е съществувал манастир със светена вода и Царина Елена изпраща братя, за да донесе водата си от този извор.
Пристигане в Поморие късно вечерта.

ЦЕНА: 98 лв. / 50 евро на човек
за група от най-малко 7 души

Цената включва:

транспорт
1 нощувка със закуска в хотел 2 * / 3 * в Дряново
Екскурзионно обслужване по маршрута

Цената не включва:
Лични разходи
Входни такси в посетени обекти:
Трявна: БИЛЕТ ЗА ТРИ МУЗЕЯ ПО ИЗБОР – 6 лв
Дряново: Билет за 3 музея: Музей на строителя на възражения Коло Фичето,
* Музей на градския живот, музей в Дряновския манастир – 6 лева
* Пещера Бачо Киро – 4лв
Боженци: БИЛЕТ ЗА ТРИ МУЗЕЯ – 8 лева
Етъра: – 6 лева