Гурково – Трявна – Дряново – Боженци – Соколски манастир

ТРЯВНА – ДРЯНОВО – БОЖЕНЦИ –  СОКОЛСКИ МАНАСТИР – ШИПЧЕНСКИ МАНАСТИР
02 – 03.04.2022 г
145 лв

„В ОБЯТИЯТА НА БАЛКАНА” [supsystic-gallery id=’40’]

1 ден
  7:00 ч    Отпътуване от Бургас
  Трявна – град, обвит в зеленина в подножието на Тревненския дял на Стара планина, в долинноото разширение на Тревненска река, запазило самобитната култура и занаяти на възрожденска България. Все още пази горди спомени от победите на хан Крум над византийския император Никифор през 811 г. и поражението на римския император Исак II Ангел от българските царе Асен и Петър през 1190г.
Това е един от центровете на българското възражение, иконопис, дърворезба, дюлгерство,  църковни и националноосвободителни боеве. Запазени къщи с ренесансова архитектура и произведения на школата за тревненските майстори.
Площадът с часовникова кула е символ на града, построена през 1814 г., височината му е 21 м, църквата „Св. Арх. Михаил, улица на занаятите и сувенирите, Даскаловата къща – музей на дърворезбите по таваните. Друг емблематичен символ на града е Кивгиреният мост, построен през 1845 г. По желание посещение и на  и Музея на азиатското изкуство.

-Отпътуване за Дряново / 20 км / – родното място на известния строител Колю Фичето, изградил стотици сгради, мостове, църкви, кула и чешма. Посещение на музея Колю Фичето, ренесансова жилищна сграда с етнографска изложба, църквата Св. Никола – дело на майстора Коло Фичето, мостът на Колю Фичето над р. Дряновска /единствен не реставриран/, часовниковата кула, релефната карта на България. Свободно време. Нощувка. 

2 ден
08:00 Закуска и отпътуване към Дряновския манастир „Св. Архангел Михаил ”/ 10 км / е основан през XII г. по времето на цар Калоян и от векове е един от центровете на развитие на българската християнска култура. От 1971 г. е част от 100 национални туристически обекта. В него е открит един от първите преписи на  „История  славянобългарская”. 
-Отпътуване за село Боженци / 25 км /, създадено от Божана – съпругата на убития болярин от Велико Търново при превземането на града от турците през XIV век. Благодарение на нейното начинание част от семейството на болярите успяват да се измъкнат от града и се скриват в дълбоките и недостъпни места на Балкана. Селото е обявено за архитектурен резерват през 1964 г. 
– Отпътуване за Соколския манастир основан в началото на 1833 г от Архимандрит Йосиф, който пристига от Троянския манастир. В двора с жилищните корпуси се намира известната Соколска чешма, дело на първомайстор Колю Фичето. 
-Отпътуване за Шипченски манастир. Инициативата за неговото построяване е на граф Николай Игнатиев и Олга Скобелева, майката на руския герой от войната генерал-майор Михаил Скобелев. Строежът започва през 1885 г. и завършва през 1902 г.  Сградата е изградена в стила на руските църкви от 17 век.  17 камбани в храм-паметника в Шипка са излети от изстреляните гилзи по време на Руско-турската освободителна война, огласят околността 117 г, една от които 12 тонна, донесена от Русия.

Пристигане в Бургас, Поморие късно вечерта.

ЦЕНА: 145 лв. 
за група от най-малко 10 души

Цената включва:

транспорт
1 нощувка със закуска в хотел 2 * / 3 * в Дряново или Дряновски манастир, Представител на туроператора, Информационно обслужване по маршрута

Цената не включва:
Лични разходи
Входни такси в посетени обекти:
Трявна: БИЛЕТ ЗА ТРИ МУЗЕЯ ПО ИЗБОР – 6 лв
Дряново: Билет за 3 музея: Музей на строителя на възражения Коло Фичето,
* Музей на градския живот, музей в Дряновския манастир – 6 лева
* Пещера Бачо Киро – 4 лв
Боженци: БИЛЕТ ЗА ТРИ МУЗЕЯ – 6 лева
Етъра: – 6 лева