Атонските манастири

10-12.04.2020;  08-10.05.2020;  19-21.06.2020;  17-19.07.2020; 21-23.08.2020 ; 25-27.09.2020 
ЦЕНА: 199 лв

3 дни / 2 нощувки

1 ДЕН: 06:00ч. Отпътуване от Бургас. Почивки по пътя и преминаване през ГКПП Капитан Петко Войвода, Свиленград-Орменио. Настаняване в хотела в Кавала и по желание и с допълнителна заявка екскурзия до пещерата Алистрати с местен екскурзовод на български език, една от най-големите, най-красивите и впечатляващи пещери в Гърция и в Европа със своите сталактити и сталагмити в най-разнообразни форми, цветове и размери, достигащи 35 м височина. В пещерата се върви по асфалтова пътека, без изкачване, а постоянната температура е от порядъка на 17-20 C целогодишно, което я прави изключително лесно достъпна. По пътя спирка за фотопауза на древното селище Филипи – античен град, основан от Филип Македонски, известен с това, че там през 42 год. пр. Хр. в битка Октавиан Август и Марк Антоний побеждават убийците на Гай Юлий Цезар – Брут и Касий. Това е и мястото, където е създадена първата в Европа християнска община и църква от Апостол Павел в 49 год. и е покръстена първата християнка в Европа – Лидия на реката Зигактис, наречена „европейския Йордан“. Минава се и покрай останките от древния път Вия Егнатия, затвора на Св. Павел, древния римски град с агора, жилищни квартали и амфитеатър, на който ежегодно се провежда едноименен театрален фестивал на античната драма. Настаняване в хотел 3* разположен на главната крайбрежна улица, с красива гледка към залива. Свободно време в Кавала за вечеря. Възможност за посещение на близка таверна с традиционна кухня и жива музика (срещу допълнително заплащане). Нощувка. 

2 ДЕН: Закуска. По желание и с предварителна заявка екскурзия до Атон и круиз. Отпътуване за полуостров Халкидики, и селището Урануполи ( Небесен град ) ранния следобед. Круиз с корабче около Атонските манастири – най- святото място в Гърция. Там е разположена единствената православна монашеска република. Достъпът до Атонските манастири е забранен за жени, а за мъжете е необходимо специално разрешително. Той е автономна монашеска общност под гръцки суверенитет и седалище на 20 православни манастира. Духовно е подчинена директно на Цариградската патриаршия в Истанбул. От корабчето се разглеждат 8 манастира с беседа на български език /продължителност около 3 часа/. Свободно време за покупка на сувенири в живописното селище Урануполис. Връщане в хотела. Свободно време и нощувка.

3 ДЕН: Закуска. По желание: Пешеходна туристическа обиколка из романтичните улички на Стария град на Кавала, основан от колонисти от остров Тасос през VI в.пр.Хр. През времето градът се е разраствал и в момента е най-голямото и най-красивото пристанище в тази област на Егейско море. Могат да се видят църквата “Успение Богородично”,  пристанището,  Паметника и къщата-музей на Мохамед Али паша, благодетел на града , Аквадукта „Камарес”, построен от Сюлейман Великолепни, сградата „Имарет”, Крепостната стена на стария град и магазинчетата за сувенири.  По желание посещение на Кулата на крепостта, за да се насладите на 360 градусова гледката към заливите и забележителностите на града. Свободно време в Кавала и в ранния следобед отпътуване обратно за България. По пътя минаваме през селцето Порто Лагос, известно с живописния си залив и красиви плажове. В лагуната на езерото „Вистонида“ е манастирът „Св. Никола“, свързан с брега чрез дълъг пешеходен дървен мост. Манастирът е подчинен на Ватопедската обител на Атон, а според легендата е основан от император Аркадий. Пристигане вечерта в Бургас.