Балкански съкровища – САРАЕВО – МОСТАР – ДУБРОВНИК – КОТОР – БУДВА

11.04 – 16.04.2020 г. ЦЕНА: 445 лв
01.05 – 06.05.2020 г. ЦЕНА: 475 лв
1-ви ден:
 


Отпътуване в 22.30 ч. (предния ден) от Варна, ул.“Антим I“; в 01.00 ч. от Бургас, ул.„Булаир“ с/у х.„Булаир“; в 04.00 ч. от Пловдив, бензиностанция ОМВ до х.”Санкт Петербург”; в 06.00 ч. от София, стадион „В.Левски“ по маршрут ГКПП Калотина – Вишеград – Сараево. Почивки по пътя на 3 часа. Фото-пауза във Вишеград при известния каменен мост над река Дрина – „Чуприята” – построен през ХVI век по инициатива на Мехмед паша-Соколлу и дело на великия архитект Синан. Мостът е и основен обект в романа на обичания автор Иво Андрич – „Мостът на Дрина“ и е в списъка на ЮНЕСКО. Пристигане вечерта в Сараево – столицата на Босна и Херцеговина. Настаняване в хотел 3*. Вечеря. Нощувка.
 
 
2-ри ден: 


Закуска. Освобождаване на хотела. Свободно време за разходка в центъра на Сараево – разположен в долина и  заобиколен от Динарските Алпи. Тук в продължение на векове съжителстват хора от различни религии – мюсюлмани, православни, католици и евреи. Забележителни са фонтана Себил на площад Башчаршия, наричан и „сърцето на Сараево“; Латинският мост, където е станал антентата, слагащ началото на Първата световна война. Отпътуване и пристигане в Мостар. Свободно време за разходка по старите калдъръмени улички на стария град: Стари мост – емблематичен за града, дело на османския архитект Мимар Хайрудин, разрушен през 1993 г. (вписан в списъка на ЮНЕСКО); чаршията на куюмджиите, джамията Коски Мехмед Паша, Католическата църква. Отпътуване и вечерта настаняване в хотел 2/3* в района на Неум/Дубровник. Вечеря. Нощувка.
 
 
3-ти ден: 


Закуска. Панорамна автобусна обиколка на Дубровнишката ривиера. Придвижване до централната част с градски транспорт (включено в цената) и пешеходна обиколка на старата част на Дубровник с местен лицензиран екскурзовод – улица „Страдун“, паметника Гундулич, паметника на Орландо, Йезуитската църква “Св. Игнасиус”, Францисканския манастир /отвън/, Доминиканския манастир /отвън/, виждат се църквите „Св. Спас“ и „Св. Влах“ – светеца защитник на града, галерията „Кнeжев двор“ /отвън/.
По желание и срещу доплащане разходка с корабче и посещение на остров Локрум (при подходящи метеорологични условия за плаване) – обявен за национален парк, известен с великолепната си ботаническа градина, двореца на Максимилиан и крепостта Роял. Свободно време. Връщане в хотела. Вечеря. Нощувка.
 
 
4-ти ден: 

Закуска. Свободно време или по желание и срещу доплащане еднодневна екскурзия до о. Корчула – един от големите острови по далматинското крайбрежие на Хърватия и родно място на мореплавателя Марко Поло. Връщане в хотела. Нощувка.
 
 
5-ти ден: 


Закуска. Освобождаване на хотела и отпътуване. Преминаване на хърватско-черногорската граница. Прекосяване с ферибот на най-тясната част на един от най-атрактивните заливи в света – Которския, известен още и като най-южния фиорд в Европа. Пристигане в Котор и свободно време за разглеждане на стария средновековен град Котор – Часовниковата кула, Католическата катедрала “Св.Трифон”, църквата “Св.Николай Чудотворец”, църквата “Св.Лука”. Отпътуване и кратко след това пристигане в Будва – средновековен град, разположен на полуостров, обграден от крепостна стена с 15 отбранителни кули и порти. Свободно време за разходка и обяд из живописните тесни улички на стария град. Фото-пауза на главния път над о.Свети Стефан – любимо място за почивка на известни личности. Отпътуване и настаняване в хотел 2/3* на Черногорската ривиера. Вечеря. Нощувка.                       
 
 
6-ти ден: 

Закуска. Освобождаване на хотела. Отпътуване за България. Фото-пауза на Шкодренското езеро и почивки по пътя на около 3 часа преход. Преминаване на черногорско-сръбската и сърбо-българската граници. Пристигане в София и Пловдив късно вечерта, в Бургас и Варна след полунощ.
 
 
Стандартна цена: 

Дата на отпътуване: Цена възрастен в двойна/тройна стая:
от София от Пловдив от Бургас от Варна
07.03.2020 г.;
11.04.2020 г.;
10.10.2020 г.
445.00 лв. 455.00 лв. 470.00 лв. 499.00 лв.
01.05.2020 г.; 06.06.2020 г. 474.00 лв. 484.00 лв. 499.00 лв. 528.00 лв.
 
Цената включва: 

-> транспорт с лицензиран автобус;
-> пътни, магистрални и гранични такси;
-> фериботни билети и паркинг;
-> 1 нощувка със закуска и вечеря в хотел 3* в Сараево;
-> 3 нощувки със закуска и вечеря в хотел 2/3* в района на Неум/Дубровник;
-> 1 нощувка със закуска и вечеря в хотел 2/3* на Черногорската ривиера;
-> местен лицензиран екскурзовод за пешеходната обиколка на Дубровник;
-> автобусна панорамна обиколка на Дубровнишката ривиера;
-> фото-пауза на средновековните Котор, Будва, о.Св.Стефан и Шкодренското езеро;
-> водач от агенцията по време на пътуването.
 
 
Цената НЕ включва: 

-> застраховка “Помощ при пътуване в чужбина” с лимит 5000 €  за лица до 69.99 г. – 6 лв.;
    за лица 70-84.99 г. – 14 лв.; лица 85 и повече години не се застраховат; 
-> единична стая – 175 лв.;     
-> ползване на двойна седалка от един турист: 250 лв.;
-> обиколка с корабче на о. Локрум – 50 лв./25 € – включва билети за корабчето в двете посоки, екскурзовод и входна такса за природния резерват;
-> еднодневна екскурзия до о.Корчула – 70 лв./35 € – включва транспорт, посещение на най-малкия град Стон (ферма за миди, вторите по дължина крепостни стени след Китайската стена – 5.5 км), преминаване през полуостров Пелешац до град Оребич, кораб до о.Корчула, обиколка на стария град с местен екскурзовод и посещение на винарна с дегустация на вина;
-> сити такса: 1.50 €  на ден на човек в хотел 2*/3*;
-> местен екскурзовод за пешеходни обиколки в Котор и в Будва – 10 лв./5 € ;
-> входна туристическа такса за Котор – 2 лв./1 €;
-> входни такси, туристически такси и билети за градски транспорт.
 
 
Допълнителна информация: 

* Необходими документи: валиден документ за самоличност: международен паспорт или лична карта; за лицата под 18 г., пътуващи сами не придружени от родителите си или пътуващи с единия от тях – освен валиден документ за самоличност се изисква да се носи и оригинал и копие на нотариално заверена декларация за съгласие /съответно от единия или двамата родители – в зависимост от случая/ детето им да пътува в чужбина. Оригиналната декларация за родителското разрешение, копието от нея и копието на акта за раждане се носят по време на пътуването.
* Записване и начин на плащане: внасяне на 30 % от цената при записване и сключване на договор за организирано туристическо пътуване; доплащането се извършва до 14 дни преди датата на отпътуване; 
Допълнителните мероприятия и услуги се заявяват от туриста при записване; заплащат се при доплащане на екскурзията и се осъществяват при минимум 25 туристи; Заявени по време на пътуването се заплащат в евро и в случай, че има възможност да бъдат предоставени;
Настаняването по седалки в автобуса става според последователността на записване;
Минимален брой туристи за осъществяване на пътуването – 40 пълноплащащи туристи;
Срок за уведомление от страна на агенцията при неосъществяване на пътуването поради несъбран минимален брой туристи – 7 дни преди датата на тръгване.
При минимум 6 туристи има възможност за трансфер срещу доплащане спрямо базовата цена от Бургас за тръгване от Обзор – 19 лв.; от Св. Влас, Сл.бряг, Несебър, Равда, Ахелой – 15 лв.; от Поморие, Сарафово – 8 лв.; **Отпътуването от Варна се осъществява при минимум 6 туристи.
* Застраховка „Отмяна на пътуване“ струва  от 1,5% до 2,7% от заплатената сума, в зависимост от срока на анулация и съгласно условията на ЗАД Армеец. При отказ на екскурзията от туроператора поради несъбран необходим минимален брой туристи за пътуването заплатената премия по тази застраховка не се възстановява.
* Няма допълнителни визови и санитарни изисквания;
Национални валути: Босна и Херцеговина – босненска марка (ВАМ) – 1 €  = 1.96 ВАМ; Хърватия – куна (HRK) – 1€ ~ 7.4 HRK; Черна гора – евро;
* Часово време: България: 12.00 ч. – Босна и Херцеговина, Хърватска, Черна гора: 11.00 ч.
* Входни такси: (към 30.11.2019 г.)
Дубровник: Крепостната стена – 200 HRK; Княжев двор + 8 обекта (музеи и галерии) – 130 HRK; Доминикански манастир  – 30 HRK; Старата аптека във Францисканския манастир – 40 HRK; лифт в Дубровник – 170 HRK; автобусен билет 10 HRK;
Будва: Цитаделата – 4€;
Котор: Музей на морето – 4€; Катедрала„Св.Трифон”– 3€; Крепостна стена – 1€.