БЪЛГАРСКОТО НАСЛЕДСТВО В МАКЕДОНИЯ

14.05-17.05.2020 
4 дни / 3 нощувки
ЦЕНА: 297 лв

1 ДЕН: Бургас – Скопие – 630 км

Отпътуване от гр. Бургас. Преминаване през граничните пунктове.  Посещение на Осоговския манастир „Св. Йоаким Осоговски“, известен още и като Сарандапорски. Намира се на около 3 км източно от гр. Крива Паланка, в полите на Осоговската планина, в местността „Бабин дол“. Манастирът е част от огромното българско историческо наследство, останало в днешна Р. Македония. Посещение на столицата Скопие. Настаняване в хотел 3*. По желание пешеходен тур в Скопие – столицата на Македония и най-големият град в страната. Разположен е на двата бряга на река Вардар. Намира се на около 80 километра от границата с България. В своята многовековна история градът често пъти е бил разрушаван от военни походи или земетресения, тъй като се намира в сеизмична зона. Разглеждане на новата църква „Св. Климент Охридски“, църквата „Свети Спас“ с гроба на Гоце Делчев. Вечерта по желание вечеря в традиционна заведение встолицата. Нощувка.

2 ДЕН: Скопие – Охрид – 172 км. 
Закуска. Отпътуване към Бигорски манастир. По пътя – фотопауза и кратка почивка при Мавровското езеро – изкуствено езеро, разположено в северозападната част на Република Македония. Езерото е част от националния парк Маврово. Посещение на Бигорски манастир, разположен на територията на парка. В Бигорския манастир се намира един от най-красивите резбовани иконостаси в Православния свят.  Посещение на гр. Струга, разположен на северния край на Охридското езеро. Разглеждане на Струга: Паметникa на Стружанката, Къщата на братя Миладинови, мястото, където р. Църни Дрин живописно се влива в Охридското езеро. Посещение на Калище и манастира „Св. Богородица Калишка” – запазена е старата скална част на манастира от 14 в. и изградена нова част към манастирския комплекс, в която се съхранява чудотворна икона, известна като „Черната икона на Св. Богородица” и туристическа обиколка на стария град Охрид с екскурзовод: площадът и пристана на града, църквите „Св. Йоан Канео“, „Св. Панталеймон” (Плаошник), където се намират мощите на Климент Охридски, Самуилова крепост , църквата „Св. Богородица Перивлепта“, Амфитеатъра, църквата „Св. София“, къщата на братя Робеви, Стария чинар и др. По желание срещу доп. заплащане: организирана вечеря в местно заведение с традиционно меню и жива музика. Посещение на литургия. Нощувка.
Резултат с изображение за Битоля

3
ДЕН: Охрид – Прилеп – 126 км. 
Закуска. Екскурзия до манастира „Св. Наум”. Посещение на  манастира „Свети Наум“. Манастирът е разположен на 30 км от Охрид, почти на границата с Албания, на брега на Охридското езеро. По пътя спиране на Билянини извори. Пътят продължава по живописен маршрут – селата Св. Стефан, Пещани, Трапезица, Любанища и националния парк Галичица. Разглеждане на църквата „Св. Св. Архангел Михаил и Гавраил“ и параклиса „Св. Петка“ със светена вода. Спирка при „Залива на коските“, и възстановката на наколно селище – музей на водата, който набира все по-голяма популярност като една от оригиналните забележителности в района на Охрид. Посещение на Музея на Водата (без включена входна такса – около 100 денара). Отпътуване и  посещение на Битоля – третия по големина град в страната. Битоля е разположен в южната част на долината Пелагония и е обграден от планините Баба и Нидже. В Битоля има много исторически здания от различни периоди. Най–впечатляващите от тях са: часовниковата кула – изградена със здрави стени, масивни спираловидни стълби, дървени конструкции на мецанина и купол. Няма точни данни за годината на построяването й, но се смята, че кулата е построена по същото време на построяването на църквата Св.Димитрий – през 1830 г. Тя е построена с дарения от местни търговци и занаятчии. Църквата наистина заслужава внимание – има невероятни икони и фрески, изработен от дърво епископски трон, арка с издялани фигури на Исус и апостолите. Посещение на град Прилеп, описан в романа на Димитър Талев ”Преспанските камбани”. Градът е основан върху руините на древния град Стибера. За първи път се споменава под името Прилеп през 1014 г. В периода от 1371 до 1395 г., по времето на крал Марко Мърнявчевич (Крали Марко) градът е столица на държавата му. През 19-ти век се оформя и днешният център със Старата чаршия. Настаняване в хотел 3*. Нощувка

Резултат с изображение за прилеп македонија4 ДЕН: Прилеп – Бургас – 720 км.
Закуска. Отпътуване за България. Посещение на най-големия археологичен комплекс в Македония – 

Свързано изображение античният град Стоби, основан от древните пеони, столица на римската област Македония Секунда. В началото на 4 век Стоби е седалище на епископия и в него са изградени просторни църкви, богато украсени с фрески и мозайки. Посетителят може да се наслади на останките от мозайките на голямата базилика. Завръщане в Бургас  късно вечерта.