Кабиле – Зайчи връх – Кабиленски манастир – Ямбол

22.03.2020
1 ден 
ЦЕНА: 30 лв

07:30 Отпътуване от Бургас, ул. Булаир; 07:45 Младежки дом
Римски терми Обект 99 НАР КабилеПосещение Национален Археологически Резерват Кабиле
– част от 100-те национални туристически обекта  
Древния  тракийски град е бил основан около IV в. пр. Хр. върху основите на по-древно селище в подножието на днешния Зайчи връх, близо до завоя на река Тунджа. В наши дни територията, на която е бил разположен древния град и по-късните селища край него са превърнати в археологически резерват,  
10:30 Посещение на Кабиленския манастир –датиращ още от времето на император Константин I Велики. Според преданието майката на Константин, Елена, пращала хора да ѝ носят вода от аязмото.
11:30 Отпътуване за Ямбол – 
През 293 г. император Диоклециан предприема пътуване по тези земи. В началото на месец май той бил в Адрианопол, откъдето тръгнал за Августа ТраянаФилипопол и Сердика. Пътят на императора минавал точно през мястото, където сега се намира Ямбол и където вероятно е имало някакво малко селище. Императорът бил удивен от плодородните земи, от красивата природа, от добрите условия за живот и решил, че на това място трябва да има град. И то не какъв да е, а голям и хубав град с божественото име Диосполис – град на ЗевсЯмбол става за първи път част от България по времето на хан Тервел, през 705 г., и оттогава е неразаделна част от България.
Посещение на

Безистена

Безистена

* Безистена (покрит пазар) е единствената в България запазена сграда от този тип от времето на османското владичество, Обявен за паметник на културата с национално значение от 1972г. От 2015 година Безистенът отваря врати като модерен културно-информационен център, който представя по атрактивен начин богатото културно-историческо наследство на Ямбол и региона.

Църква Св. Николай Чудотворец - Ямбол

Църква Св. Николай Чудотворец – Ямбол

* Църквата „Свети Николай Чудотворец“ –  символ на град Ямболм, изграден на мястото на две изоставени турски къщи, където руските военни изграждат армейски параклис „Свети Николай Чудотворец“, тържествено осветен на 6 август 1878г.
Цената включва:
* Транспорт
* Екскурзоводско обслужване
Цената не включва:
* Входни такси в посещаваните обекти
* Разходи от личен характер