Кралете на Румъния 4 дни/3 нощувки

Букурещ– Синая – Бран – Брашов – Сибиу –  Хунедоара – Алаба Юлия – Куртя де Арджеш – Букурещ

17-20.04.2020-ВЕЛИКДЕН; 22-25.05.2020;  11-14.06.2020;  04-07.09.2020;  15-18.10.2020
ЦЕНА: 300 лв

1 ДЕН:

Отпътуване от България. Преминаване на Дунав Мост при Русе. Ранния следобед пристигане в курортното градче Синая, известно като „Перлата на Карпатите” и туристическа програма в района: Посещение на фееричната лятна резиденция на румънските крале – замъка „Пелеш”. Красивият дворец е построен в алпийски стил сред невероятна зеленина. Стилното обзавждане би впечатлило и най-претенциозните. Основна резиденция на Карол и неговата съпруга Елизабет.  Посещение на замъка „Пелишор“ – по-малкият събрат на Пелеш, подарък от Карол I за неговия племеник и съпругата му – Фердинанд I и кралица Мария. Дворецът, в сравнение с Пелеш, е семпло обзаведен в синхрон с вкуса на Мария Румънская и нейното усещане за живота. Най–силно впечатление предизвиквава златната стая с олтара на кралицата. Разглеждане на манастира в Синая, датиращ от 17 век и основан от румънския благородник Михай Кантакузино. Настаняване в хотел 3* в Синая. Свободно време в града.

ДЕН:

Закуска. Отпътуване за Бран и разглеждане на един от любимите замъци на Мария Румънская, оствил трайна следа в сърцето ѝ. Този средновековен замък е запазил магията на милосърдната кралица. Каква ирония на съдбата да го свържат с въбражаем Вампир. Посещение на град Брашов, отличаващ се със своята уникална архитектура: пешеходна разходка включваща: Черната църква, портата „Екатерина“, църквата “Св. Николай”, първото училище, централния площад със старото кметство. Свободно време за разходка по романтичните улички на града.

Отпътуване за Сибиу и по пътя кратка почивка за фотопауза на средновековната крепост от 1310 г. в град Фъгъраш, разположен на левия бряг на река Олт, служила за дом и резиденция на някои от австро-унгарски крале. След 1948 г. крепостта се използва от комунистическата партия за лагер и затвор на политически изменници.  

Пристигане в Сибиу и настаняване в хотел 3*. Нощувка.

ДЕН:

Закуска. По желание и срещу допълнително заплащане: Туристическа програма в Сибиу. Градът е построен през 12 век от немските заселници, известни като трансилванските саксонци и е един от най-важните културни и религиозни центрове в Румъния, разделен на горна и долна част. Старият град на Сибиу е разположен на хълм, близо до брега на река Цибин и е вписан в списъка на ЮНЕСКО. Разглеждане на централната градска част – Крепостните стени (построени от глина, но много запазени), Синята къща и Националния музей в бароковия дворец „Брукентал“ /отвън/, Старото кметство, Мостът на лъжите, Урсулинската църква, хотел “Римски император”, където е отсядал император Франц Йосиф. По желание и срещу допълнително заплащане отпътуване за красивия готически замък Хунедоара, разположен на река Зласти, който според мнозина е един от най-впечатляващите дворцови комплекси в Румъния и в света изобщо. Той се намира в едноименния румънски град, който до 1918 г. е бил част от територията на Австро–Унгарската империя. Със замъка са свързани и множество легенди, защото там е бил затворен Влад Цепеш и затова е по-заслужено да се нарече двореца на Граф Дракула, отколкото замъка Бран, с който се свързва мистичният му образ. Отпътуване за град Алба Юлия, познат още като Бълград и разположен на брега на река Муреш. Тук могат да се видят Княжеския дворец и Православната църква, построена 1923 г. по случай присъединяването на Трансилвания към Румъния. Там са короновани крал Фердинанд I и кралица Мария. Римо-католическата катедрала също е една от най-представителните сгради построена през 13 век. В нея се намират три гробници – на Янку де Хунедоара, унгарската кралица Изабела и на Януш Хуняди. Средновековните укрепления се обхождат от войници облечени в тогавашни униформи и снаряжение.

Свободно време в Сибиу. Възможност за вечеря в местен ресторант с традиционна трансилванска кухня. Нощувка.

ДЕН:

Закуска. Отпътуване за Бургас. По пътя посещение на изключително красивия манастир „Куртя де Арджеш” – свещено място за румънците. Там са погребани кралските семейства на Румъния. Манастирът е главен архиерейски храм на владетелите на Влахия през 16 век. Основан е от влашкия болярин Нягое I Басараб. Манастирът е построен от известния майстор Маноле и е завършен през 1526 г. при управлението на Раду V Афумати. Екстериорният стил на „Куртя де Арджеш” – първия влашки съборен храм, наподобява този на храма „Свети Василий Блажени”, който е символа на Москва и Русия. Всички надписи в манастирската църква са на т.нар. влахо-молдовска редакция на старобългарския език. Вечерта пристигане в България.


Цената включва:

 • Транспорт с лицензиран автобус 3*/4* с WC, DVD, минибар и еспресо кафе
 • Една нощувка със закуска в хотел 3* в района Синая
 • Две нощувки със закуска в хотел 3* в Сибиу
 • Екскурзия с туристическа програма в Синая – замъка „Пелеш“, манастира в Синая
 • Посещение на замъка на Граф Дракула – Бран
 • Екскурзия с туристическа програма в Брашов
 • Фотопауза до средновековната крепост  Фъгъраш
 • Посещение на манастира Куртя де Арджеш
 • Tуристическа програма в Букурещ
 • Екскурзоводско обслужване по целия маршрут
 • Пътни такси, паркинг
 • Медицинска застраховка на стойност 10000 евро;
 • Безжична аудио система по време на екскурзиите

 Цената НЕ включва:

 • Входни такси за посещаваните обекти – около 150 леи
 • Традиционна румънска вечеря с програма –  25 евро
 • Пешеходен тур на Сибиу Посещение на  замъка Хунедоара, крепостта Алба Юлия и Сибиу–30 лв /включва пешходни обиколки, транспорт  и паркинги/
 • Разходи от личен характер;
 • Мероприятията по желание;
 • Доплащане за медицинска застраховка на стойност 10000 евро за лица + 65 год. по 2 лв. на ден;
 • Напитките в автобуса