МАНАСТИРИТЕ НА ВТОРОТО БЪЛГАРСКО ЦАРСТВО

 23.11.2020; 01.12.2020
1 ден

ЦЕНА: 45 лв

КЪПИНОВСКИ, КИЛИФАРЕВСКИ, ПРИСОВСКИ, ПРЕОБРАЖЕНСКИ, АРБАНАШКИ МАНАСТИРИ

Манастирите на Второто българско царство

Килифаревският манастир „Рождество Богородично“ е основан през 1348 г. от известния български исихаст Теодосий Търновски, с подкрепата на цар Иван Александър, се превръща в център на литературна школа, в която над 1360 ученици учат през 1360 г., а патриарх Евтимий, Ромул Видински и бъдещият Киев и Московски митрополит Киприан , През 1840 г. ренесансовият майстор Коло Фичето започва изграждането на трета църква в Килифаревския манастир.

Присовският манастир „Свети Пантелеймон“ е основан през 1870 г. като „семеен“ манастир на семействата на Минчо и Драж Райчев. След смъртта на Минчо ръководството на Светия манастир е прехвърлено на съпругата му, монахинята Евтиммия и техния син, дякон Роман. Манастирската църква е построена през 1881 г. и е осветена на следващата година. Тогава Роман отиде в Букурещ и пое управлението на българската митрополия, а манастирът се управлява от майка му и сестрите му – Ефросина, Татяна, София и Зиновия. Последният ректор на тях беше Зиновия, който почина през 1934 г., а следващият настоятел на манастира беше Ксения. По време на войни монахините помагали на нуждаещите се и на войниците.

Плаковски манастир „Свети пророк Илия“ е основан по времето на цар Иван Асен II. Подобно на повечето манастири наоколо, той беше многократно изгарян и разграбен по време на турското робство. Почетен гост в Плаковския манастир беше и Стойко Владиславов (Софроний Врачански), който по-късно стана ректор на съседния манастир Капиновски. Абатството на Преображенския манастир – йеромонах Зотик, който организира работилница за пушки и барут за нуждите на българските революционери, също посети Плаковския манастир. През 1835г. в манастира Плаковски се организира въстание на Велчовата завера. Възстановяването на манастира Плакиас започва през 1845г. по времето на йеромонах Софроний. Предполага се, че това е дело на Уст Колио Фичето, който по-късно през 1856г. изгради жилищно крило с камбанария. По това време са построени подземни изходи от църквата и от трапезарията, които се използват и от Васил Левски

Къпиновски манастир „Свети Николай Чудотворец“ – Основан през 1272г. по времето на цар Константин Асен-Тих (1257-1277). Надписът върху апсидата на днешната манастирска църква съобщава, че тази година на това място е издигната църквата „Света Троица“. опустошен няколко пъти по време на османското владичество, последния път през 1789 г., след което през 1835 г. е подновен. Тогава е построена истинската църква „Свети Никола“. За кратко време игумен на манастира е Софроний Врачански, където прави и оставя своя препис на История славянобългарска. Манастирът също има училище за мазе. Той изиграва активна роля в подготовката на Априлското въстание. По време на Руско-турската освободителна война в близост до манастира се води голяма битка, в която са погребани някои загинали руснаци.

 Пристигане във Велико Търново и настаняване в хотел
По възможност посещение на църквата „Св. 40 мъченици“, която е  построена и изрисувана по молба на българския цар Иван Асен II в чест на голямата му победа над деспота Теодор Комнин през 1230 г. В средата на 13 век около църквата е създаден Великият лавров кралски манастир. Църквата съдържа и гробовете на един от най-големите български царе Иван Асен II и съпругата му Анна Мария. Мощите на св. Иларион Мугленски са запазени в църквата. „40 мъченици“ се свързва с редица събития от най-новата история на България, най-важното от които е обявяването на независимостта на страната на 22 септември 1908 г

            

 2 ден: закуска, освобождаване на хотела

Царевец – архитектурен и музеен резерват е един от най-посещаваните туристически обекти в България. Името идва от легендите, разказани през Българското Възраждане – царският дом на царите. По време на Второто българско царство градът се е наричал Царевград Търнов. В най-високата част на хълма стои впечатляващата сграда на Патриаршията с катедралата Възнесение Господне, с манастира и двореца на главата на българската църква. На североизток от Патриаршията е дворецът на българските царе.

     Арбанаси – Селището е съществувало през втората българска държава (XII-XIV в.), Тогава болярите от столицата Търново са го използвали като лятна резиденция, а според легендата търновските царе секали монети тук. След победата на Иван Асен II през 1230 г. под Клокотница над владетеля на Епир Теодор Комнин, когато земята на Арбанаси (днешна Албания) стана част от българското царство, много имигранти от нови територии дойдоха по тези земи. И Иван Асен II, след като се ожени за дъщерята на Тодор Комнин, заради нея преселва няколко гръцки семейства в Арбанаси.

Арбанашкият манастир „Свети Никола“ е основан по времето на Асеновци и след падането на българската столица Търново през 1393 година. е разрушен от турците. През 1680 г. манастирът е възстановен, а сегашната църква е построена. По това време е издигнат параклисът на Свети Илия, стенописите на който са оцелели до днес. През 17-18 век. Арбанашката църква е била Енорианската църква за село Арбанаси. През 1798 г. по време на нападението на кърджалийските турци църквата е ограбена и почти унищожена, но десет години по-късно е възстановена. През 1833 г. по инициатива на отец Зотик от Преображенския манастир е извършена нова реконструкция на храма със средства, събрани от местното население. Построени са жилищни сгради, а дворът е бил ограден със стена. Арбанашкият манастир става девствен, а Теодор Христов от Търново става негов първи ректор. През 60-те години на 19 век в манастира живеят около 30 монахини и въпреки че е момиче, той често е посещаван от революционни дейци – Васил Левски, Матей Преображенски, Стефан Стамболов и поп Харитон.

Отпътуване след обяд.

      Кабиленският манастир „Рождество Богородично” е действащ православен манастир в близост до археологическия резерват Кабиле – на около 1 км от село Кабиле и на 6 км от град Ямбол. Той съществува от времето на император Константин Велики. Още тогава манастирът имал лековит извор и дори кралица Елена изпращала хора да носят вода от него.

Късно прибиране в Бургас.

         Цената включва:  Транспорт с лицензирани транспортни средства, нощувка в историческата част на Велико Търново, екскурзоводско обслужване

Цената не включва: Входни такси в посещаемите обекти, разходи от личен характер

* В действащите християнски храмове няма входна такса