Вила Армира, Мезек – Неузетикон, Тракийска гробница

11.11-12.11.2020 г.
2 дни – 1 нощувка
Цена: 98 лв

Устремски манастир – Свиленград – Мезек – Ивайловград, Вила Армира

Ден 1:
06:00 ч. Отпътуване от Поморие за град Ивайловград, разположен в подножието на Родопите, само на 4 км от границата с Гърция.
Устремски /хайдушки/ манастир „Света Троица„.
Мостът на Митхад Паша в Свиленград.
 При възможност, ще посетим  таханджийницата в Ивайловград, където можете да си купите прясно изпечен тахан.
Свободно време в центъра на града, където можете да видите Преображенската църква и историко-етнографския музей.  Настаняване в хотела. Нощувка.

ДЕН 2:
Закуска. Посещение на вила Армира е изключителен архитектурен паметник преди 2000 години. Това е най-богато украсеният комплекс от вили (дворец) от римската епоха, открит в българските земи, собственост на богато тракийско аристократично семейство от първи век от н.е. Останките от вилата се простират на около 1000 квадратни метра площ. Вилата беше богато украсена с резбовани каменни облицовки и статуи на римски богове. Особено добре запазени великолепни мозайки със сцени, направени в римската художествена традиция. Една от мозайките изобразява собственика на вилата и две деца, а други изобразяват древногръцки митове.
Отпътуване за Мезек, по път, който се вие ​​през язовир в долното течение на река Арда, преди да напусне територията на България и все още в Гърция. Там са построени третата и последна от водноелектрическите централи на каскадата Арда и язовир Ивайловград, най-дългият в България. Пристигане в Мезек и посещение на средновековната византийска крепост „Неузетикон“ от края на единадесети век. Издига се на хълм над селото. Межеската крепост е едно от най-добре запазените укрепления в Родопите в България. Крепостта имала функции на гранична кула. Защити териториите между реките Марица и Арда. Намира се само на 1 км от гръцката граница. Показва панорамна гледка към селото и околностите му, а при ясно време от кулата се предлага панорамна гледка към Егейско море. От там можете да видите внушителната тракийска гробница с мавзолей на хълма Малтепе от средата на IV в. Пр. Н. Е.  Тя е открита случайно през 1931 г. и е проучена от професор Богдан Филов. Коридор води до гробницата, в която има постоянна експозиция, холографски възпроизведени предмети, намерени в гробницата. Възможност за посещение на винарна Мезек и дегустация на местни вина. Следобед отпътуване за Бургас и пристигане вечерта.
Цената включва: Транспорт с лицензиран автобус;  1 нощувка, Екскурзоводски услуги по маршрута;
Не са включени: Входни такси за посетените, лични разходи. Входни такси: Вила Армира – 5 лева / за студенти и възрастни хора. 3 лева; Комбиниран билет за крепостта Неузетикон и тракийската гробница – 6 лева / на човек
Входните такси са ориентировъчни