Светите места

Светите места – Рилски манастир – Роженски манастир – Рупите – Златолист – Добърско

СВЕТИТЕ МЕСТА
СТОБСКИ ПИРАМИДИ – РИЛСКИ МАНАСТИР – РОЖЕН – РУПИТЕ
– ЗЛАТОЛИСТ – ДОБЪРСКО
3 дни / 2 нощувки
24.07 – 26.07.2020;
ЦЕНА: 169 лв
1 ДЕН:
Отпътуване от Бургас и по пътя посещение на Стобските пирамиди, които не са толкова известни като Мелнишките, но ги превъзхождат по живописност и разнообразие на формите. От изградената екопътека и от долу на горе от поддържан коларски път, криволичещ в подножието покрай живописна рекичка. По живописна екопътека се стига до върха на пирамидите, от където се открива прекрасен изглед към цялото Рилско корито, реката, подстъпите към Рилския манастир и снежните планински върхове Пирамидите в село Стоб могат да бъдат наблюдавани от горе на долу живописна рекичка. По живописна екопътека се стига до върха на пирамидите, от където се открива прекрасен изглед към от изградената екопътека и от долу на горе от поддържан коларски път, криволичещ в подножието покрай цялото Рилско корито, реката, подстъпите към Рилския манастир и снежните планински върхове. Посещение на Рилския манастир. ”… От цялата българска слава, когато толкова големи манастири и черкви имало по-рано в България, в наше време Бог оставил единствено Рилския манастир цял да съществува чрез молитвите на светия отец Йоан. Той е от голяма полза за всички българи, затова всички българи са длъжни да го пазят и дават милостиня на светия Рилски манастир, за да не угасне голямата българска полза и похвала, която получават от Рилския манастир чрез молитвите на светия наш отец Йоан, славният български светец… “ Преподобни Паисий Хилендарски, „История славянобългарска“
Пристигане в гр. Мелник и разходка в най-малкия град в България ( с 208 жители ), скътан в южните склонове на Пирин, сред пясъчни пирамиди с причудливи форми. Мелнишките пирамиди са една от най-интересните природни забележителности в страната. Посещение на Кордопуловата къща, архитектурно-художествен и исторически паметник от средата на 18 век и най-голямата възрожденска постройка у нас, принадлежала на богатия мелнишки род Кордопулови, които се занимавали с винопроизводство. Избите, издълбани в скалата под и зад къщата, с постоянната си температура и вентилация, са били използвани за приготвяне и отлежаване на прочутото мелнишко вино, което можете да дегустирате. Виното, което се прави там е от уникалния български сорт Широка мелнишка лоза. Свободно време и нощувка.

2 ДЕН:
Закуска. Отпътуване за местността Рупите, известна преди всичко като място, свързано с пророчицата Ванга или Вангелия Гущерова (1911 – 1996 г.), както е пълното ѝ име и с това привлича хиляди поклонници и туристи. Пророчицата е известна в цял свят с многобройните сбъднати предсказания, които е изрекла. Според едно предание Ванга е изгубила зрението си в ранна детска възраст в една буря, но при инцидента е получила видение, което е дало начало на нейните уникални способности. В последните години на живота си Ванга е живяла в малка къща в Рупите, защото според нейни близки тя е считала местността за енергиен източник и е черпела сили от нея. Разглеждане на храм-паметника „Св. Петка Българска”, построен през 1994 г., наричан църквата на Ванга. Тя е построена със средства, предоставени от Ванга, и е интересна заради реалистичните си стенописите, дело на известния български художник Светлин Русев, които обаче се отклоняват от православния канон. На 2 км от село Рупите и храма, посветен на пророчицата Ванга, от няколко години археолозите работят върху разкриването на антично тракийско селище, което благодарение на това, че е скрито под тоновете на пръст на малко възвишение, е успяло да се съхрани в отлично състояние повече от 1000 години. Името на този древен град е Хераклея Синтика, а площта му е около 10 квадратни километра.
Посещение на Златолист- малко селце сгушено в Санданско-Петричката котловина. Днес жителите на селото наброяват не повече от 8-10 души, но целогодишно е посещавано от хиляди български и чуждестранни туристи. Църквата „Св.Георги”, която е построена през 1857г. е нещото, което привлича туристите. Влизайки вътре, няма как човек да остане безразличен към невижданите никъде другаде подобни икони и странни и нетипични стенописи. В началото на ХХ век в черквата живяла пророчицата Преподобна Стойна. Била е монахиня. Местните жители разказват, че пророчицата твърдяла, че сам Свети Георги я е довел тук. . Една нощ й се явил и й обяснил, че е неин брат. Петричката ясновидка Ванга е единствената наследница на Преподобна Стойна. Това става веднага след смъртта на Стойна – около 1933 година. През годините Ванга праща болни хора на гроба на жената, чиято последователка е. Допълва, че Стойна е три пъти по-силна от нея. Съвременниците на Стойна разказват, че макар и сляпа, подобна на Ванга, тя тичешком качвала стълби, чистела църквата и какво ли още не.
В двора на църквата се извисява явор, за който се счита, че е на повече от 1300 год., а поверието разказва, че заставайки под короната му, болките изчезвали. В двора на закопаната до половината в земята черква има стръкчета златна трева. Поверието разказва, че там, където е стъпил белия кон на Свети Георги, копитата му са позлатили тревите. Богопомазаното място ще ви очарова с природата си, тайнствено и скътано, обгърнато в нежна тишина, сякаш рисувано от неземна сила.
Посещение на Роженския манастир – един от най-интересните и важни религиозни и културни центрове на територията на България. Намира се на 6 км източно от град Мелник. От манастира можете да се полюбувате на рядката екзотична красота на заобикалящата го природа. На югозапад от манастира е планината Славянка (Боздаг), по чийто хребет минава днес границата между България и Гърция. На североизток се открояват с причудливите си очертания знаменитите мелнишки пясъчни пирамиди. А зад тях в долината издига величествените си заснежени масиви Пирин планина.
Нощувка в хотела.

3 ДЕН:
Закуска. Освобождаване на хотела.
Отпътуване и посещение на с. Добърско и най-старата църква „Св. Св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат”. Храмът е изграден през 1614 г. от будни и заможни добърчани и е наполовина в земята, но поразителните стенописи и автентична архитектура на храма го причисляват към най-ценните образци на българското изкуство. Днес църквата е сред културните паметници под защитата на ЮНЕСКО, но е отворена за посетители. Отпътуване за Бургас.

 
Цената включва:
Транспорт с лицензиран автобус 3*/4*;
2 нощувки със закуски в хотел 2/3* в Мелник;
Посещение на обектите по програмата;
Екскурзоводско обслужване;

Цената не включва:
Входни такси в посещаваните обекти;
Разходи от личен характер;

Допълнителна информация:
Необходими документи: валиден документ за самоличност:
Записване и начин на плащане: внасяне на 30 % от цената депозит при записване и сключване на договор за организирано туристическо пътуване, като пълния комплект документи за пътуването се предоставя след цялостното заплащане на услугите;
Доплащането се извършва до 3 дни преди датата на отпътуване;
Минимален брой туристи за осъществяване на пътуването – 15 пълноплащащи туриста;

Забележки:
* Настаняването в автобуса е по ред на записване
* Туроператорът си запазва правото да променя последователността на изпълнение на програмата с цел спазване работното време на обектите.
* При възникване на извънредни и непредвидими проблеми в пътната или метеорологичната обстановка, при блокиране на пътни участъци, при свлачища, при непроходими, опасни хлъзгави, стръмни, наводнени участъци по маршрута, туроператорът и водачът си запазват правото да променят програмата с оглед сигурността на туристите.
* Входните такси за туристическите обекти са актуални към момента на публикуване на програмата. Тур-операторът не носи отговорност при евентуална промяна. Туристите заплащат актуалните входни такси към момента на пътуването.
* Агенцията си запазва правото да променя цените в следствие на драстично увеличение на горивата.
* Туроператорът и Превозвачът не носят отговорност за загубен, откраднат или забравен багаж по време на пътуването и престоя на туриста, както и за съдържанието на багажа.
* Задължително изискване към туристите е да бъдат с ниски, удобни, затворени обувки с добро сцепление. Сандали, високи обувки и т.н. не са подходящи за преходи от този тип/.
* При участието в туристически, поклоннически, религиозни и др. екскурзии, излети и походи сред природата се препоръчва носенето на суха храна и средства за слънчева защита, както и за защита от дъжд, вятър и студ.
* Препоръчва се сключване на допълнителна застраховка “Отмяна на пътуване” по чл. 80, ал. 1, т. 14 от ЗТ за покриване на невъзстановимите от туроператора разходи, извършени във връзка с предстоящото пътуване, което е анулирано поради непреодолими обстоятелства като злополука, заболяване, смърт, неотложно явяване на дело, съкращаване от работа и др.