Резервата Сребърна и Констанца

Резервата „Сребърна“ и Констанца – перлата на Румънското черноморие 
02-03.11.2019 г
2 дни / 1 нощувка
ЦЕНА: 115 лв

р. Силистра, основан от Траките 5000 г пр.н.е., преминал през римска власт, когато в далечната 106 г., по нареждане на император Траян на територията на града е разквартируван XI Клавдиев легиони, давал подслон и на български ханове, познал дори Симеон Велики, превърнат от османците в столица на вилает и най-силната им крепост на Дунав, а след освобождението съгласно неизгодния за България Берлински договор оставен във владение на Румъния, върнат на България едва през 1940 г Силистра е град с богата история и героично минало. Днес освен историческите реликви, Силистра е известен и с биосферния резерват за водоплаващи птици катокъдроглавият пеликан, малка белочела гъска, патици, мустакат синигер, голяма бяла чапла, ням лебед, малък корморан и др., 
 Кюстенджа се смята за най-стария непрекъснато обитаван град в Румъния. Основан в началото на VI век пр.н.е. при Великата гръцка колонизация от заселници от малоазиатския град Милет и първоначално носи името Томи. Пристанището е използвано от гърците за търговия с местното население – гети, скити и келти, което води до разцвет на Томи през III век пр.н.е. Дълго време доминиран от Одриското царство, през 29 година пр.н.е. градът е завладян от римляните. Тук прекарва в изгнание последните осем години от живота си известният римски поет Овидий.
      Стъпвайки на площада в стария център на Констанца, пред вас се извисява бюст-паметника на древно-римския поет Овидий, чието име носи и едноименният площад. От тук започва туристическата обиколка на града.
„Музеят на националната история и археология” в град Констанца е разположен в центъра на стария град, на площад Овидий, той е един от най-богатите и вторият по-големина музей в страната. Сред експозициите му има голямо разнообразие на реликви от епохата на древността и средновековието.
Няма град в Румъния, в който да не присъства статуя на Вълчицата с бозаещите от нея Ромул и Рем. Има я и в румънската морска столица – Констанца. Намира се на площада, в близост до останките от съществувалия тук римски град Томис.
Римската постройка с мозайките е друга интересна, историческа забележителност, разположена на няколко крачки разстояние, в ляво от „Музеят на националната история и археология”. Именно там се намира и най-голямата, римска мозайка в Европа.
Катедралата посветена на светците Петър и Павел, разположена в старата, историческа част на Констанца, е най-голямата и най-значима православна църква в целия Добруджански регион. Тя е известна още като катедралата на архиепископа на Томис.
Джамията Махмуд II е един от историческите, религиозни паметници, разположен в непосредствена близост до площад Овидий. Минарето на джамията се извисява над околните сгради, а гледката от него е величествена и определено оправдава изкачването по тесните, вити стълби. Храмът е отворен за посетители, за това не пропускайте възможността да се изкачите на върха на минарето и да направите снимка на Констанца от птичи поглед.