САРАЕВО – МОСТАР – ДУБРОВНИК – КОТОР – БУДВА

11-16.04.2020 г
01-06.05.2020 г
6 дни / 5 нощувки
499 лв.

1-ви ден:


Отпътуване в 22.30 ч. (предния ден) от Варна, ул.“Антим I“; в 01.00 ч. от Бургас, ул.„Булаир“ с/у х.„Булаир“; в 04.00 ч. от Пловдив, бензиностанция ОМВ до х.”Санкт Петербург”; в 06.00 ч. от София, стадион „В.Левски“ по маршрут ГКПП Калотина – Вишеград – Сараево. Почивки по пътя на 3 часа. Фото-пауза във Вишеград при известния каменен мост над река Дрина – „Чуприята” – построен през ХVI век по инициатива на Мехмед паша-Соколлу и дело на великия архитект Синан. Мостът е и основен обект в романа на обичания автор Иво Андрич – „Мостът на Дрина“ и е в списъка на ЮНЕСКО. Пристигане вечерта в Сараево – столицата на Босна и Херцеговина. Настаняване в хотел 3*. Вечеря. Нощувка.
 
 
2-ри ден:


Закуска. Освобождаване на хотела. Свободно време за разходка в центъра на Сараево – разположен в долина и  заобиколен от Динарските Алпи. Тук в продължение на векове съжителстват хора от различни религии – мюсюлмани, православни, католици и евреи. Забележителни са фонтана Себил на площад Башчаршия, наричан и „сърцето на Сараево“; Латинският мост, където е станал антентата, слагащ началото на Първата световна война. Отпътуване и пристигане в Мостар. Свободно време за разходка по старите калдъръмени улички на стария град: Стари мост – емблематичен за града, дело на османския архитект Мимар Хайрудин, разрушен през 1993 г. (вписан в списъка на ЮНЕСКО); чаршията на куюмджиите, джамията Коски Мехмед Паша, Католическата църква. Отпътуване и вечерта настаняване в хотел 2/3* в района на Неум/Дубровник. Вечеря. Нощувка.
 
 
3-ти ден:


Закуска. Панорамна автобусна обиколка на Дубровнишката ривиера. Придвижване до централната част с градски транспорт (включено в цената) и пешеходна обиколка на старата част на Дубровник с местен лицензиран екскурзовод – улица „Страдун“, паметника Гундулич, паметника на Орландо, Йезуитската църква “Св. Игнасиус”, Францисканския манастир /отвън/, Доминиканския манастир /отвън/, виждат се църквите „Св. Спас“ и „Св. Влах“ – светеца защитник на града, галерията „Кнeжев двор“ /отвън/.
По желание и срещу доплащане разходка с корабче и посещение на остров Локрум (при подходящи метеорологични условия за плаване) – обявен за национален парк, известен с великолепната си ботаническа градина, двореца на Максимилиан и крепостта Роял. Свободно време. Връщане в хотела. Вечеря. Нощувка.
 
 
4-ти ден:

Закуска. Свободно време или по желание и срещу доплащане еднодневна екскурзия до о. Корчула – един от големите острови по далматинското крайбрежие на Хърватия и родно място на мореплавателя Марко Поло. Връщане в хотела. Вечеря. Нощувка.
 
 
5-ти ден:


Закуска. Освобождаване на хотела и отпътуване. Преминаване на хърватско-черногорската граница. Прекосяване с ферибот на най-тясната част на един от най-атрактивните заливи в света – Которския, известен още и като най-южния фиорд в Европа. Пристигане в Котор и свободно време за разглеждане на стария средновековен град Котор – Часовниковата кула, Католическата катедрала “Св.Трифон”, църквата “Св.Николай Чудотворец”, църквата “Св.Лука”. Отпътуване и кратко след това пристигане в Будва – средновековен град, разположен на полуостров, обграден от крепостна стена с 15 отбранителни кули и порти. Свободно време за разходка и обяд из живописните тесни улички на стария град. Фото-пауза на главния път над о.Свети Стефан – любимо място за почивка на известни личности. Отпътуване и настаняване в хотел 2/3* на Черногорската ривиера. Вечеря. Нощувка.                       
 
 
6-ти ден:

Закуска. Освобождаване на хотела. Отпътуване за България. Фото-пауза на Шкодренското езеро и почивки по пътя на около 3 часа преход. Преминаване на черногорско-сръбската и сърбо-българската граници. Пристигане в София и Пловдив късно вечерта, в Бургас и Варна след полунощ.

Цената включва: 

-> транспорт с лицензиран автобус;
-> пътни, магистрални и гранични такси;
-> фериботни билети и паркинг;
-> 1 нощувка със закуска и вечеря в хотел 3* в Сараево;
-> 3 нощувки със закуска и вечеря в хотел 2/3* в района на Дубровник;
-> 1 нощувка със закуска и вечеря в хотел 2/3* на Черногорската ривиера;
-> местен лицензиран екскурзовод за пешеходната обиколка на Дубровник;
-> автобусна панорамна обиколка на Дубровнишката ривиера;
-> фото-пауза на средновековните Котор, Будва, о.Св.Стефан и Шкодренското езеро;
-> водач от агенцията по време на пътуването.