Хасково – Узунджово – Александровска гробница – Димитровград

Най-високата статуя на Богородица в света;
Най-голямата селска църква;
Най-уникалните стенописи в тракийка гробница в България
Най-големият пазар в България и на Балканите, Най-големите мебели.
20 – 21.06.2020  
2 дни / 1 нощувка
ЦЕНА: 105 лв

 1 ДЕН:
06:30 Отпътуване от Поморие, спирката на Общината.
07:00ч  Бургас, бул. „Демокрация”, спирката срещу Трета поликлиника.
Посещение на Манастира „Свети Атанасий“ – над село Златна ливада, на около 15 км от Чирпан. Смята се, че това е най-старият манастир в Европа, тъй като според исторически сведения свети Атанасий, архиепископ Александрийски, лично е основал манастира през 344 г. Той посещава днешните български земи във връзка с Вселенския събор в Сердика през 343–344 г.
Пристигане в Хасково Посещение на Монумента „Св. Богородица“– издига с почит и любов към Божията майка, вписан в книгата на Световните рекорди на Гинес и в листата на Стоте национални туристически обекта на България. Монументът тежи 120 тона и е с обща височина 33 метра, затова се счита за най-високата в света статуя на Пресвета Дева Мария с Младенеца, а в основата му е изграден параклис. Посещение на „Паметник на Завистта – Българският Икар”– първият и единствен в света паметник на завистта се намира в центъра на град Хасково. Открит е на 8 септември 2014 година.  Статуята представлява представлява фигура на човек, разперил ръце, с криле от пера, в неуспешен опит да полети, понеже две скелетни ръце са хванали крилете му и го дърпат надолу.

Посещение на църквата “Успение Богородично“ в Узунджово – най-голямата селска църква, уникална и с историята си –строена за джамия, но от потурчен български майстор, който я построил не обърната към Мека – свещеният град на мюсюлманите, майсторът го разполага на югоизток. Така джамията получава наименованието си Гяурджамиси, впоследствие превърната в църква Достатъчно е да се видят каменните лалета по фасадата. „Те са подписът на майстор Лалю – българинът, който я е строил“, разказва възрастен мъж. Всъщност преданието гласи, че за това кой е бил майсторът хората съдят именно по изобразено на западната стена на храма лале, тъй като по онова време било прието главният строител да не пише името си по сградите, за да не отнема от славата на султана.

 Посещение на Александровската тракийска гробница, разкрита през 2000 г от Георги Китов и отнела изключителното първенство на Казанлъшката гробница. Уникална е със своите стенописи, без паралел до момента, отразяващи бойни сюжети, ловни сцени, сцени от погребално угощение. Фреските са невероятно добре запазени. Те показват как са се обличали траките  (някои с туники, други с панталони, трети пък изцяло голи), как са ловували, как са водили войните си, какви пиршества са вдигали на погребенията на великите си водачи.
Отпътуване за Димитровград. Настаняване в хотел 2/3 *. Свободно време. Нощувка

2 ДЕН:
8:00 ч Закуска. Посещение на парк Марица и впечатляващите с огромните си размери експонати като Голямата пейка, Голямата лампа, Голямата маса. За да не се объркаме с размерите до Голямата пейка има още средна и малка пейки. Тази композиция е наречена от туристите „Светата троица на пейките” Любимо място за снимки на посетителите. Любимо място и за пренасяне в приказния свят на Гъливер.
Свободно време за обяд. Отпътуване.
Археологически парк Раднево: Нов живот за миналото – уникален археологически парк, в който са експонирани археологически артефакти, датиращи от Бронзовата епоха до Средновековието, открити на територията на община Раднево.

Цени

тръгване от Поморие Бургас Айтос Карнобат Сливен
ЦЕНА 115,00 лв 105,00 лв. 99,00 лв. 90,00 лв. 85,00 лв.
час 6:30 7:00 7:30 8:00 9:00
място Общината ул. Булаир Кръговото Лукойл Бенз.ЕКО до  Била