Пещера „Проходна“ – Божиите очи, пещера „Съева дупка“, Крушунски водопади, Деветашка пещера

      Коментарите са изключени за Пещера „Проходна“ – Божиите очи, пещера „Съева дупка“, Крушунски водопади, Деветашка пещера

Способы общения

деветашка пещера

08-09.08.2020 г.

2 дни    / 1 нощувка
ЦЕНА: 98 лв.

1-ви ДЕН:  Отпътуване от Слънчев бряг, Поморие, Бургас

Пещерата „Проходна; – „БОЖИИТЕ ОЧИ“ – От ерозията и просмукващите се води на тавана на пещерата се е образувал феноменът” Окната”, известен още като Очите на Бог. Тези скални образувания, които представляват почти еднакви по големина дупки с формата на очи, са използвани като символ на Божието проявление във филма „Време разделно”.

Пещерата „Съева дупка; – пещерата е неповторима по своята красота и уникалност. Благоустроена и е обявена за природна забележителност. В нея са намерени кости на животни, монети, глинени съдове датиращи от времето на римската империя и император Антоний.

Севлиево – крепостта „ХОТАЛИЧ“ – крепост издигната да брани Българската държава от варварски нападения от север и от Византия на юг.;

Ловеч – нощувка. – разглеждане забележителностите на града.

2-ри ДЕН:

  • Деветашката пещераедна от най-големите пещери в България. Общата ѝ дължина е 2 442м, общата ѝ площ е 20 400кв.м, височина – 60м.

Пещерата е едно от трите най-големи местообитания на прилепни колонии в Европа. Заради зимуването и размножителния период на прилепните колонии прещерата е недостъпна за посетители в определени месеци. Открита през 1921г и е известна още като Маарата или Окната заради седемте различни по големина отвори на тавана, през които прониква светлина и осветява централната зала и част от двата й клона. Деветашката пещера е толкова красива, колкото и трудно проходима заради теченията и реките в нея, които извират от 14 различни места.

В началото на 50-те години на ХХ век се провеждат по-сериозни проучвания на пещерата, които показват, че Деветашката пещера е била обитавана с известни прекъсвания през почти всички исторически епохи. Най-ранните следи от човешко присъствие са от средата на старокаменната епоха (преди около 70 хил. години пр. Хр.).
Част от най-модерната история на пещерата и е нейното участие в известната холивудска продукция – “Непобедимите 2”, в която участват цяла плеяда екщън звезди. За целите на филма, екипът изгражда реален мост над река Осъм, който остава като подарък за местните жители.

Пещерата е обявена за природна забележителност със Заповед №.РД238 от 07.06.1996 г.

крушунски водопади
Крушунски водопади – Ловешко
  • Крушунски водопади – Най-впечатляващата травертинова водна каскада в България. Изумрудено синия цвят на водата се дължи на варовиковите отлагания в скалите, а живописната обстановка се допълва от буйната растителност наоколо, както и от обрасналите в мъх скали.
  • ОТПЪТУВАНЕ ЗА БУРГАС.

ЦЕНАТА ВКЛЮЧВА:– Транспорт с  Лицензиран автобус; НОЩУВКА  в Ловеч; паркинги, застраховка, Водач;

ЦЕНАТА НЕ ВКЛЮЧВА: –    Входове за посещаваните обекти, разходи от личен характер;