Гурково – Трявна – Дряново – Боженци – Етър

ГУРКОВО – ТРЯВНА – ДРЯНОВО – БОЖЕНЦИ – ГАБРОВО –  ЕТЪРА – СОКОЛСКИ МАНАСТИР – ШИПЧЕНСКИ МАНАСТИР
25.07 -26.07.2020 г
98 лв

„В ОБЯТИЯТА НА БАЛКАНА”

1 день
  7:00 ч    Отпътуване
  9:00 ч    Гурково.(180 км) Разглеждане на първия в Европа  МУЗЕЙ НА МАГАРЕТО – етнографски и исторически музей в Гурково, създаден във връзка с традиционното Био рали, донесло популярност на община Гурково.
10:30 ч     Трявна /60 км/– град, обвит в зеленине в подножието на Тревненския дял на Стара планина, в долинноото разширение на Тревненска река, запазило самобитната култура и занаяти на възрожденска България. Все още пази горди спомени от победите на хан Крум над византийския император Никифор през 811 г. и поражението на римския император Исак II Ангел от българските царе Асен и Петър през 1190г.
Това е един от центровете на българското възражение, иконопис, дърворезба, дюлгерство,  църковни и националноосвободителни боеве. Запазени къщи с ренесансова архитектура и произведения на школата за тревненските майстори.
Площадът с часовникова кула е символ на града, построена през 1814 г., височината му е 21 м, църквата „Св. Арх. Михаил, улица на занаятите и сувенирите, Даскаловата къща – музей на дърворезбите по таваните. Друг емблематичен символ на града е Кивгиреният мост, построен през 1845 г. По желание посещение и на  и Музея на азиатското изкуство.

14:30 Отпътуване за Дряново / 18 км / – родното място на известния строител Колю Фичето, изградил стотици сгради, мостове, църкви, кула и чешма. Посещение на музея Колю Фичето, ренесансова жилищна сграда с етнографска изложба, църквата Св. Никола – дело на майстора Коло Фичето Свободно време. Нощувка. / Първия ден около 260 км /

2 ден
08:00 Закуска и отпътуване към Дряновския манастир „Св. Архангел Михаил ”/ 10 км / е основан през XII г. по времето на цар Калоян и от векове е един от центровете на развитие на българската християнска култура. От 1971 г. е част от 100 национални туристически обекта. В него е открит един от първите преписи на  „История  славянобългарская”. 
10:30 Отпътуване за село Боженци / 25 км /, създадено от Божана – съпругата на убития болярин от Велико Търново при превземането на града от турците през XIV век. Благодарение на нейното начинание част от семейството на болярите успяват да се измъкнат от града и се скриват в дълбоките и недостъпни места на Балкана. Селото е обявено за архитектурен резерват през 1964 г.

12:30 Отпътуване за Етъра / / 30 км / – Архитектурно-етнографски комплекс, в който са в действие експонати, създадени под формата на село през 1964 г., първият музей на открито. Малки улички, павирани с плочи и калдъръмени каменни везни, часовникова кула, стари къщи ще пресъздадат за вас живота и архитектурата на Ренесанса в България.

14:30 Отпътуване за Соколския манастир основан в началото на 1833 г от Архимандрит Йосиф, който пристига от Троянския манастир. В двора с жилищните корпуси се намира известната Соколска чешма, дело на първомайстор Колю Фичето.

15:30 отпътуване за Шипченски манастир. Инициативата за неговото построяване е на граф Николай Игнатиев и Олга Скобелева, майката на руския герой от войната генерал-майор Михаил Скобелев. Строежът започва през 1885 г. и завършва през 1902 г.  Сградата е изградена в стила на руските църкви от 17 век.  17 камбани в храм-паметника в Шипка са излети от изстреляните гилзи по време на Руско-турската освободителна война, огласят околността 117 г, една от които 12 тонна, донесена от Русия.

По пътя, ако е възможно, ще посетим Кабиленски манастир, за който легендите ни разказват, че през IV-V век, по времето на римския император Константин Велики, тук е съществувал манастир със светена вода и Царица Елена изпраща пратеници, за да донесат вода от този извор.
Пристигане в Бургас, Поморие късно вечерта.

ЦЕНА: 98 лв. / 50 евро на човек
за група от най-малко 7 души

Цената включва:

транспорт
1 нощувка със закуска в хотел 2 * / 3 * в Дряново
Екскурзионно обслужване по маршрута

Цената не включва:
Лични разходи
Входни такси в посетени обекти:
Трявна: БИЛЕТ ЗА ТРИ МУЗЕЯ ПО ИЗБОР – 6 лв
Дряново: Билет за 3 музея: Музей на строителя на възражения Коло Фичето,
* Музей на градския живот, музей в Дряновския манастир – 6 лева
* Пещера Бачо Киро – 4лв
Боженци: БИЛЕТ ЗА ТРИ МУЗЕЯ – 8 лева
Етъра: – 6 лева