Златоград – Каменните гъби – Кърджали – Узунджово – Александровска гробница

25-26.05.2024  
2 дни / 1 нощувка
ЦЕНА: 185 лв

 1 ДЕН:
06:30 Отпътуване
 

Посещение на Александровската тракийска гробница, разкрита през 2000 г от Георги Китов и отнела изключителното първенство на Казанлъшката гробница. Уникална е със своите стенописи, без паралел до момента, отразяващи бойни сюжети, ловни сцени, сцени от погребално угощение. Фреските са невероятно добре запазени. Те показват как са се обличали траките  (някои с туники, други с панталони, трети пък изцяло голи), как са ловували, как са водили войните си, какви пиршества са вдигали на погребенията на великите си водачи.
Посещение на църквата “Успение Богородично“ в Узунджово – най-голямата селска църква, уникална и с историята си –строена за джамия, но от потурчен български майстор, който я построил не обърната към Мека – свещеният град на мюсюлманите, майсторът го разполага на югоизток. Така джамията получава наименованието си Гяурджамиси, впоследствие превърната в църква Достатъчно е да се видят каменните лалета по фасадата. „Те са подписът на майстор Лалю – българинът, който я е строил“, разказва възрастен мъж. Всъщност преданието гласи, че за това кой е бил майсторът хората съдят именно по изобразено на западната стена на храма лале, тъй като по онова време било прието главният строител да не пише името си по сградите, за да не отнема от славата на султана.  
  

Каменните гъби, с. Бели пласт

Каменните гъби, с. Бели пласт

Каменните гъби – природен феномен, възникнал вследствие на действието на природните сили, след оттеглянето на морето преди повече от 20 млн. години и дооформени от вятъра и метеорологичните условия.
Всяка цветна нишка в тях носи различен по състав минерал. Един от най-познатите е зеолитът – на който според местните се дължи дълголетието на родопчани.

Шопинг от фабрика за шиене на чаршафи, калъфки и покривки от бархет, халати, хавлии шалтета и други по изключително атрактивни цени.

 

Пристигане в Златоград. Свободно време и нощувка 

 

2 ДЕН:

Разглеждане на Златоград – селище с богата култура и многовековна история. На територията му се намира най-старата църква построена по време на османското владичество в Родопите – Успение Богородично – построена през 1834 година, сградата на най-старата пощенска станция в България и килийното училище, поставило началото на просветно-образователното дело в Родопите. Тук е открит и най-старият писмен паметник от родопското Възраждане – „Златоградски писмовник“ (1852 година). Характерен облик на града придава и архитектурният резерват. За българските етнографи, историци и филолози, Златоград е средище на най-старите традиции на материалната култура и бита на българския народ. Постройките в резервата се отличават с белите си зидове около дворовете, с откритите дворове, с широките дъбови врати и кръглите комини. В Златоград са регистрирани 120 архитектурни и археологически паметника.

Въжен мост над яз Студен кладенец

Въженият мост над яз Студен Кладенец – 260 м

През 1993 г. единственият достъп до с. Лисиците – въженият мост, е разрушен от водната стихия. Това налага извършване на основен ремонт, което всъщност води до изграждане на нов мост по съвременна технология. Това е най-дългият въжен мост в България. Разстоянието между пилоните му е 260 м. Изграден е в най-тясната част на яз. “Студен кладенец”. Районът е изключително красив. Забележка: До моста се достига от с. Широко поле или по жп линията, като се слиза на сп. Желязна врата и се продължава в посока с. Широко поле. Мостът се вижда добре от линията. Красива гледка е и от крепостта “Моняк”.

ЦЕНАТА ВКЛЮЧВА:
* Транспорт
* Нощувка в хотел 3* в Кърджали, закуска, вечеря
* Информационно обслужване по маршрута
* Водач
ЦЕНАТА НЕ ВКЛЮЧВА
* Входни такси в обектите
* Разходи от личен характер

  • ЗАБЕЛЕЖКА: Даяна тур си запазва правото на промени в поредността на посещаваните обекти съобразено с метеорологични и времеви условия
    Можете да резервирате от тук